Băutura post-antrenament nu prea te ajută să dezvolți masă musculară

0
1143

Băutura cu aminoacizi consumată pentru recuperare și protecție după antrenament s-ar putea să nu ajute atât de mult pe cât credeai: doar consumul de aminoacizi cu lanț ramificat nu este suficient pentru a maximiza procesul de refacere a mușchilor, susține un nou studiu desfășurat de Universitatea Stirling din UK.

În acest studiu, 10 sportivi au dus la capăt două antrenamente separate, ambele conținând atât exerciții de împins, cât și extensii. Imediat după prima sesiune, ei au consumat o băutură cu aminoacizi cu lanț ramificat (BCAA, „branched-chain amino acid”), care conținea 2,6 g de leucină, 1,4 g isoleucină și 1,6 g valină. După  cea de-a doua ședință, aceștia au consumat o băutură placebo, care nu conținea deloc aminoacizi cu lanț ramificat.

Băutura BCAA a stimulat un răspuns de sinteză a proteinei musculare – care duce la reconstrucția țesutului muscular, pentru a repara micro-fisurile produse de antrenament – cu 22%  mai mare decât atunci când au băut băutura placebo. (Ce părere ai de creatină? Iată tot ce trebuie să știi despre acest supliment)

Sună minunat, nu? Dar intensitatea aceluiași răspuns a fost cu 50% mai mică decât după consumul unei doze de 20 de grame de proteină din zer – care conține o cantitate similară de BCAA – în urma unui antrenament de rezistență. Asta pentru că suplimentele BCAA nu conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, în timp ce proteina din zer da. Drept urmare, randamentul mușchilor tăi nu va fi atât de bun pe cât ar putea fi.

„O cantitate suficientă din întreg complexul de aminoacizi este necesară pentru construcția masei musculare, în urma exercițiului”, susține autorul studiului, Kevin D. Tipton. „Atleții interesați de creșterea masei musculare prin antrenament n-ar trebui să se bazeze pe aceste suplimente BCAA.”

Ba chiar e puțin probabil să mai ai nevoie de BCAA, dacă deja consumi suficientă proteină, așa cum ți-am recomandat. Dacă asimilezi două, până la trei grame de leucină – probabil piatra de temelie a construcției mușchilor – din surse alimentare, de trei ori pe zi, ar trebui să fie suficient, explică nutriționistul Chris Mohr. Spre exemplu, 85 de grame de piept de pui conțin 2,1 grame de leucină, în timp ce 110 grame de brânză de vaci conțin aproape 40 de grame de leucină.

Adaptare: Casa de Traduceri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here