Barcelona, tărâmul tuturor posibilităților. Fii activ, explorează!

0
915

Barcelona e una dintre cele mai inedite destinații city break din Europa pe care ai putea-o descoperi în lunile următoare, un oraș colorat, cu zeci de parcuri și muzee, una dintre cele mai iubite echipe de fotbal din lume, plaje la câteva minute distanță de centru și ieșire la Marea Mediterană, vedere spre munții Cataloniei, dar și unele dintre cele mai atrăgătoare festivaluri de muzică din Europa și o viață de noapte la fel de specială. Dacă nu ai ajuns până acum în Barcelona, e momentul să te gândești serios la o aventură într-un oraș imprevizibil, vechi și modern, cu unii dintre cei mai prietenoși oameni pe care îi vei întâlni în Europa. Și nici nu e cazul să te gândești neapărat la o vacanță city break urbană, care înseamnă doar un tur al muzeelor, restaurantelor și barurilor, pentru că o escapadă în Barcelona poate fi o adevărată aventură, cu plimbări în parcuri, sporturi extreme și excursii de o zi în unele dintre cele mai interesante teritorii din Spania, cum sunt Munții Montseratt sau Colonia Guell.

Cum ajungi în Barcelona?

În ultimii ani, ai bilete de avion spre Barcelona disponibile nu doar din București, ci și din provincie, din Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara sau Iași. Când pleci într-o minivacanță de două sau trei zile, timpul petrecut pe drum e important, așa că s-ar putea să nu îți dorești să zbori din București, ci din orașul în care locuiești.

La fel de atrăgătoare sunt și pachetele city break în Barcelona cu plecare din București care nu depășesc câteva sute de euro pentru două persoane, incluzând bilete de avion spre Barcelona și două nopți de cazare. Ai putea să te gândești la o vacanță în Barcelona în timpul festivalului Primavera Sound Festival (31 mai – 4 iunie 2017), Sonar Festival (15 iunie-17 iunie 2017), Vida Festival (28 iunie – 2 iulie 2017) sau Cruilla Barcelona (7 iulie-8 iulie 2017). Asta în cazul în care te gândești să combini plimbările pe străzile pietonale pline de artiști sau zilele petrecute vizitând clădirile proiectate de Gaudi cu unele dintre cele mai explozive concerte de muzică în aer liber, distracție și nopți care se termină, dacă se termină, doar după răsărit.

Activități în aer liber într-un city break Barcelona

De la începutul primăverii și până la sfârșitul lunii noiembrie, în Barcelona poți să te bucuri de plajă, sporturi de apă și soare pentru câteva ore pe zi. Sunt câteva centre de unde poți închiria echipament pentru sporturi acvatice, cum ar fi kitesurfing și windsurfing.

Dacă îți plac sporturile extreme sau experiențele la limită, dacă îți cumperi bilete de avion spre Barcelona poți să îți pui pe listă câteva experiențe pe care le poți face alături de perechea ta sau de prietenii cu caree călătorești. De pildă, ați putea să vă înscrieți pentru o doză ridicată de bunjee-jumping de la 40 de metri înălțime. Tot ce trebuie să faci e să ajungi pe podul Sant Sadurni d’Anoia, la 30 de minute distanță de Barcelona. Sau ai putea combina o vacanță urbană cu o lecție de skydiving, tot în apropiere de Barcelona. Cu siguranță, fie că optezi pentru bunjee-jumping sau skydiving, o să ai parte de o experiență extremă de care nu o să uiți prea curând.

Chiar dacă ești în vacanță, poate nu ți se aplică regula mâncării nesănătoase atunci când ești pe drumuri sau în vacanță. În Barcelona e foarte ușor să mănânci sănătos, ba chiar poți să te bucuri fără rețineri de bucătăria tradițională și de preparatele mediteraneene specializate pe fructe de mare, pește sau paella. La fel de populare sunt și aperitivele tapas, de multe ori servite gratuit alături de vin, bere sau șampanie, în special în baruri, la ora cinei. Nu sta deoparte nici de sangria, de vinurile de Rioja sau Cana.

Dacă vrei să te plimbi prin parcuri și să te relaxezi dincolo de străzile aglomerate și zonele pietonale pline de artiști, poți să te retragi în parcurile din Barcelona, care se transformă pe timpul verii în scene deschise pentru concerte de muzică în aer liber, reprezentații, improvizații sau festivaluri tematice de mici sau mari dimensiuni.  Unul dintre cele mai îndrăgite parcuri de către localnici e Ciutadella, o oază de liniște care se află chiar în centrul orașului, și unul dintre locurile preferate pentru picnic. O alegere la fel de inspirată ar fi și parcul Montjuic unde se află mai multe puncte de atracție pentru turiștii care își doresc să fie activi, pe lângă cunoscuta Fântână magică, care combină jocul de lumini, cu muzica și mișcările apei, amplasată chiar în fața Palatului Național din Barcelona. Cea mai bună perioadă a zilei să ajungi în fața Fântânii magice e după lăsarea serii, când poți să te bucuri de jocul spectaculos de lumini. Fântâna e luminată de luni până duminică în timpul sezonului turistic, iar în extra-sezon doar în serile de week-end. Dacă vrei să te distrezi sau să vezi orașul dintr-o Roată gigant, merită să mergi la Montjuic și să te oprești în Parcul de distracție Tibidabo, unde vei vedea mașini zburătoare, roller-coastere, carusele și case ale terorii. Și dacă tot urci la Montjuic, ai putea vizita Castelul Montjuic sau Muzeul de artă catalan, unde sunt expuse lucrări de El Greco, Velazquez, Gaudi sau Picasso.

Dacă îți plac concertele de jazz, cele mai multe concerte în aer liber se țin în Parcul Joan Miro. Iar dacă zbori pentru prima dată spre Barcelona, nu trebuie să ratezi Parcul Guell, poate cel mai cunoscut parc din Barcelona, proiectat de Gaudi, un loc care seamănă cu o cetate-grădină, așa cum și-a dorit arhitectul spaniol, un parc care pare desprins de cărțile de povești, în care o să poți vedea cele mai intens colorate decorații din ceramică. Intrarea în Parcul Guell costă 8 euro, iar copii sub 7 ani beneficiază de intrare gratuită.

Poate îți plac plimbările pe străzile orașului, poți face o tură pe strada Las Ramblas, care unește centrul orașului de Portul Vell. Pe strada La Rmabla o să găsești numeroase magazine, buticuri și restaurante, dar e bine să știi că prețurile sunt destul de piperate în zonă. Poți să te îndrepți spre Portul Vell ca să te bucuri de apus și să studiezi bărcile și ambarcațiunile de mici sau mari dimensiuni. După lăsarea serii, pe plajele din apropiere se țin numeroase petreceri în aer liber. Și tot în Portul Vell ai putea vizita Muzeul maritim și Aquariumul din Barcelona, unul dintre cele mai mari și impresionante din Europa.

Trekking în Munții Montseratt, plaje sălbatice și orașe vechi de mii de ani

Dacă ești o fire activă, câteva zile de vacanță petrecute doar în Barcelona s-ar putea să nu fie îndeajuns pentru tine, de aceea poate ar fi bine să îți planifici cel puțin o excursie opțională în teritoriile catalane, fie că e vorba de Munții Montseratt sau de orașe pitorești aflate pe malul Mării Mediterane, unde poți face surf sau plajă fără să simți aglomerația din Barcelona.

Munții Montseratt se află la 50 km distanță de Barcelona și acesta e unul dintre cele mai ciudate teritorii stâncoase pe care o să le vezi vreodată. În Montseratt nu trebuie să mergi doar dacă vrei să vizitezi mânăstirile ascunse în stânci, ci și dacă ți-ar plăcea să faci un traseu de trekking de câteva ore. Din Barcelona poți lua trenul până în Montseratt (Monistrol de Montserrat, durată călătoriei durează o oră și jumătate). Traseul de 5km se face în aproximativ două ore.

Ai putea să mergi și în satele de pescari și orașele din apropierea Barcelonei, mai ales dacă vrei să profiți de plajele pustii. Unul dintre cele mai frumoase locuri din apropierea Barcelonei e Sitges, dar sunt și locuri mai puțin cunoscute pe care le-ai putea descoperi pe cont propriu. La două ore distanță poți ajunge în regiunea vinurilor El Penedes, care se întinde din Munții Serralada până la Marea Mediterană. Și dacă tot ajungi în regiunea vinurilor, e de la sine înțeles că vei putea încerca și câteva soiuri nobile de vinuri dintr-o zonă cu tradiție care merge până în secolul 9.

Dacă îți cumperi bilete de avion spre Barcelona, poți să te gândești și la o excursie de o jumătate de zi în Tarragona, unde mai pot fi încă observate construcții de proveniență romană ridicate în urmă cu mai bine de 2.000 de ani, al cărui centru istoric e inclus în Patrimoniul UNESCO. Tot în Tarragone poți mânca unele dintre cele mai apreciate fructe de mare și pește din zonă. Din Barcelona până în Tarragona faci o oră cu trenul. Chiar dacă nu are ieșire la mare precum Tarragona, Girona e un oraș la fel de impresionant, o așezare pitorească cu străzi de piatră, biserici și catedrale vechi de sute de ani care te poartă în timpuri demult trecute. Iar dacă gastronomia ocupă un loc important în experiențele tale de vacanță, e bine să știi că în Girona se află unul dintre cele mai bune restaurante din lume, El Celler de Can Roca. Dacă vrei să iei prânzul sau cina la faimosul restaurant spaniol e indicat să îți rezervi o masă din timp, poate chiar după ce ți-ai rezolvat zborul spre Barcelona și cazarea.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here