Andrei Roșu – 85 de ore peste canal

0
457

De George Gurescu. Foto: Arhiva personală.

Pe 27 iunie 2015, a intrat în competiția Enduroman Arch to Arc. Ultratriatlonul, cu o vechime de 14 ani, te poartă din centrul Londrei – de la Marble Arch – până la Paris. Distanţa este împărţită în trei probe: primii 140 de kilometri se aleargă; odată ajuns la Dover, trebuie să traversezi înot Canalul Mânecii, iar din Callais ai de pedalat 300 de kilometri până la Arcul de Triumf.

„Când am aflat de competiţie, am fost cuprins de panică. Se spune că dacă nu te sperie un pic, înseamnă că nu e bine ales. Cu siguranţă e de mine acest concurs, mi-am zis. Mă va ajuta să mă transform într-un om mai bun, într-un înotător mai bun“, spune Andrei.

Odată înscris, el și-a început pregătirea, pentru care a apelat și la sprijinul unui antrenor de înot. „Înotul meu era suficient pentru ce făceam până atunci, dar la Canalul Mânecii trebuie să ajungi în cea mai bună formă posibilă și să fii cel mai bun înotător care poţi deveni până atunci.“ În plus, adaugă el, la înot ai nevoie de un al treilea ochi, care să-ţi observe greșelile pentru a le putea corecta, pentru că orice detaliu ţi-ar putea îmbunătăţi performanţa.

Prima probă a competiţiei a început pe 27 iunie, la 20:30, iar unul dintre avantajele lui Andrei a fost obișnuinţa lui de a alerga pe timp de noapte. O dată la câteva săptămâni, el își sacrifică seara de vineri, iar „când mă simt cel mai obosit, după o săptămână de antrenamente, mă încalţ și alerg“.

Într-un ultratriatlon, trebuie să știi cum să îţi calibrezi și cum să-ţi econo­misești energia, așa că cel mai bine este să ai o viteză constantă. Andrei a alergat cei 140 de kilometri la o viteză medie de opt kilometri pe oră. La acest ritm de jogging, spune el, a reușit să se hidrateze, să mănânce periodic și, mai ales, să evite orice posibil disconfort muscular.

„Toţi care au scos un timp mai mic de 18 ore la alergare nu au reușit să traverseze Canalul“, îi spuneau cei din echipa organizatoare. Însă, cu timpul său de 18 ore și 12 minute, Andrei a ajuns pe locul doi în istoria probei de alergare
la Arch to Arc.

De când a terminat proba, Andrei a început perioada de recuperare. A băut suc de sfeclă, a intrat cu picioarele în apa rece a mării ca să oprească procesul inflamator și a purtat o pereche de recovery boots – care l-au ajutat la drenajul picioarelor. După șase ore de somn, se pregătea să cucerească „Everestul
înotătorilor“.

Andrei Rosu 1

A început să înoate în reprize de câte 60 de minute, cu pauză de hidratare, urmând să reducă durata la 45 de minute. „Primele două ore au fost foarte OK, pentru că încă nu ieșisem în larg, apa era liniștită și nu erau multe valuri. Dacă urma să fie așa până la capăt, nu aveam treabă și ziceam că în zece ore suntem pe partea cealaltă.“ Dar situaţia s-a schimbat odată ce-a ieșit în larg. Mișcările imprevizibile ale valurilor și apa pe care a înghi­ţit-o i-au provocat rău de mare. „În momentul în care mă opream și eram în poziţie verticală, vomam și de șase-șapte ori“, povestește Andrei.

La cinci ore de la start, nu mai avea ce voma, în schimb avea spasme și dureri musculare în zona abdomenului. Organizatorii se pregăteau să-l scoată din apă, „dar, în momentul în care am văzut ţărmul francez, nu știu, mi-a dat trezirea. Mi-a dat un sentiment de siguranţă“. Deja își imagina că-n curând va ajunge la Callais, însă Canalul Mânecii a vrut să-i demonstreze că nu degeaba i se spune „Everestul înotătorilor“. Valurile erau din ce în ce mai puternice, el înainta cu o viteză foarte mică, iar după câteva ore, braţele i-au cedat, pe rând. „Am înotat o oră cam într-o mână. Am înotat cu picioarele, dar până la urmă mi-am revenit.“

După o întâlnire cu două bancuri de meduze, unde „imaginaţia mea o luase razna după 20 de ore de efort, iar o meduză cât un dop de sticlă ţi se pare că-i cât cascada Niagara“, Andrei se apropia de ţărmul francez. Au trecut 20 de ore și 44 de minute, iar el a devenit primul român care a traversat Canalul.

Nu a putut să doarmă mai mult de jumătate de oră și a început cursa celor 300 de kilometri de pedalat. De la cele 13 grade din apă, acum trebuia să treacă prin cea mai călduroasă zi din ultimii zece ani în Franţa. Primii 40 de kilometri erau în urcare, cu foarte multe pante, iar din cauza temperaturii, la fiecare 15 minute se oprea să scoată pietricelele care i se lipeau de roţi. „Când prindeam un pic de umbră, ziceam că am dat de o oază în deșert“, spune el. Planul iniţial – să ajungă la Paris înaintea orei de vârf – i-a fost dat peste cap după ce s-a separat de echipa de suport și s-a rătăcit.

La ora 10, după 85 de ore de când plecase de la Marble Arch din Londra, Andrei ajungea la Arcul de Triumf și devenea un „Enduroman“. „A fost al șaselea timp din competiţie, ceea ce m-a bucurat enorm, nefiind un înotător bun sau cine știe ce ciclist”, spune el.

Limitele sale nu se opresc însă aici. Bărbatul care a alergat mai bine de 20.000 de kilometri, în cele mai dure competiţii și condiţii, se pregătește pentru DECAMan SUA, „Everestul pentru un triatlonist”, unde va avea de străbătut 2.260 km, în zona Lake Perris, California.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Înoată în apele deschise

Andrei Roșu îți spune care sunt primele lucruri la care trebuie să fii atent, atunci când te aventurezi în larg.

Învață tehnica high-elbow. Aceasta este o mișcare de tragere a brațului prin apă, cu cotul ridicat spre suprafața apei. Îți solicită antebrațul, și nu umerii.

Refacerea începe înainte de a intra în apă. Pentru a fi sigur că trupul tău nu intră pe rezerve atunci când înoți, încarcă-te cu lucrurile pe care știi că le vei pierde: magneziu, potasiu, calciu, minerale.

Hidratează-te. În apă te deshidratezi la fel ca atunci când pedalezi sau alergi, numai că nu percepi la fel. Nu uita să consumi suficiente lichide.

Respiră normal în apă. Odată ce începi să înoți, încearcă să îți reglezi ritmul astfel încât să ai musculatura relaxată. „Nu trebuie să fie o luptă cu apa, trebuie să aluneci“, spune Andrei.

Alege costumul potrivit. Evită să-ți cumperi online costumul. S-ar putea ca mărimile să nu coincidă și, spune Andrei, e indicat să-i faci o probă în bazin. În plus, nu uita să folosești creme, pentru a evita frecarea costumului de piele.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here