Aleargă pentru viața ta

0
1108

De Ruth Emmett • Adaptare de Irina Mereacre • Fotografie: Wearestudio33.Com

Contactul tălpilor cu asfaltul înseamnă mai mult decât arderea caloriilor. Vei deveni mai deștept, mai calm și-ți vei prelungi viața.

 

Ascute-ți mintea
5.400 DE PAȘI
Într-o cercetare desfășurată la Universitatea Illinois, s-a dovedit că alergatul timp de o jumătate de oră îmbunătățește timpul de reacție și capacitatea de a judeca rațional. Antrenamentele cu greutăți nu au asemenea efecte asupra minții. Iar beneficiile nu se opresc aici. Studii publicate în revista Neurology au arătat că persoanele care rămân active își protejează memoria pentru o perioadă mai îndelungată: participanții care au fost cei mai puțin activi au avut un risc dublu să facă Alzheimer.

Aleargă 30 de minute

 

Îmbunătățește-ți dispoziția
27.000 DE PAȘI
Alergatul este o modalitate excelentă de a alunga gândurile negative, întrucât te obligă să te concentrezi asupra prezentului. Potrivit psihologului Victor Thompson, alergatul timp de jumătate de oră, de trei-cinci ori pe săptămână, îi ajută pe oameni să fie mai calmi și să facă față mai bine situațiilor stresante din viețile lor. Chiar și cei care suferă de depresie clinică sunt, din punct de vedere statistic, mai predispuși să se refacă decât cei care urmează doar un tratament medicamentos, arată o cercetare din Journal of Psychosomatic Medicine.

 

Aleargă 4×30 de minute pe săptămână

 

Redu tensiunea arterială
144.000 DE PAȘI
Fiecare kilogram pierdut înseamnă o scădere cu un punct a tensiunii arteriale, potrivit unui raport efectuat pe 25 de studii, publicat în revista Hypertension. Aleargă de trei ori pe săptămână, timp de 50 de minute, și vei arde 7.700 de calorii în doar o lună – vești bune pentru cei care suferă de hipertensiune, un factor de risc pentru accident vascular cerebral, atac de cord și boli renale.

Aleargă 4×50 de minute timp de patru săptămâni

 

Arde grăsime toată ziua
8.100 DE PAȘI
Știi prea bine că în timpul alergatului scapi de multe calorii, dar nu uita de bonusul „arderilor de după“. Într-o cercetare efectuată la Laboratorul pentru Performanțe Umane din Carolina de Sud, SUA, un antrenament de 45 de minute a intensificat arderile calorice pentru 14 ore de la finalizarea lui. Asta înseamnă 190 de kilocalorii arse zilnic, pe lângă energia folosită în timpul exercițiului. În termeni alimentari, ai câștigat jumătate de rulou cu brânză, 30 de grame de nuci caju ori trei biscuiți digestivi. Savurează-i!

Aleargă 45 de minute

 

Protejează-ți articulațiile
54.000 DE PAȘI
Când alergi, nu înseamnă că-ți „strici“ articulațiile. De fapt, o cercetare de la Universitatea Stanford a arătat că atleții care au alergat în medie câte 60 de minute, de cinci ori pe săptămână, au avut mai puține probleme cu articulațiile odată cu trecerea anilor. Dar nu trebuie să aștepți două decenii ca să culegi beneficiile: mușchii tăi se întăresc după o săptămână de alergat, ceea ce va preveni accidentările.

Aleargă 5×60 de minute pe săptămână

 

Protejează-ți inima
37.800 DE PAȘI
Alergătorii care fac sprinturi în intervale de 30 de secunde, timp de 20 de minute, de trei ori pe săptămână, își reduc riscul de boli cardiace în șapte săptămâni, arată un studiu din American Journal of Human Biology.

 Aleargă săptămânal, 3 x 20 de minute de sesiuni în interval

 

Obține mușchi fără grăsime
388.800 DE PAȘI
Nu trebuie să ridici greutăți ca să-ți crești masa musculară. După vârsta de 30 de ani sinteza proteinelor (crearea de fibre noi) scade, în fiecare deceniu, cu 3,5% – însă patru luni de exerciții cardio, efectuate de trei ori pe săptămână, vor încetini acest proces. Un astfel de antrenament a crescut de cinci ori sinteza în cazul bărbaților, arată un studiu publicat în The American Journal of Physiology.

Aleargă 3×45 de minute pe săptămână, timp de patru luni

 

Fă sex pasional
1,5 MILIOANE DE PAȘI
Ridică-te de pe canapea și viața ta sexuală va înflori: bărbații sedentari sunt cu 71% mai predispuși să aibă probleme cu erecția comparativ cu cei activi. The Archives of Sexual Behaviour susține că o oră de exerciții cardio, efectuate de patru ori pe săptămână, timp de nouă luni, îmbunătățește calitatea – și cantitatea – experiențelor tale sexuale.

Aleargă 4×60 de minute pe săptămână pentru nouă luni

 

Scade colesterolul
432.000 DE PAȘI
Alergatul a asigurat, de departe, cea mai mare scădere de grăsimi din sânge (atât de periculoase!) pe durata unui studiu efectuat timp de 10 săptămâni, când au fost comparate mai multe tipuri de activități. În plus, un regim de două luni poate să-ți crească cu până la 5% nivelurile de colesterol HDL (cel bun), conform Clinicii Mayo. Și, având în vedere că un dezechilibru al colesterolului îți crește de două ori riscul să dezvolți o afecțiune cardiacă, acesta e un motiv suficient de bun ca să-ți pui pantofii de alergat în picioare.

Aleargă 4×60 de minute pe săptămână, timp de 10 săptămâni

 

Încetinește îmbătrânirea
TOATA VIAȚA…
Una e să visezi că alergatul îți va asigura un loc printre centenari și alta e părerea oamenilor de știință. Cercetătorii de la Universitatea Stanford din SUA au constatat că alergătorii trăiesc mult mai mult. De asemenea, ei se pot mișca pe deplin cu circa 16 ani mai mult decât semenii lor mai sedentari. Această cercetare are legătură cu studiile efectuate pe animale, care arată că alergarea pe bandă scade efectele negative ale îmbătrânirii premature la nivel celular – ceea ce înseamnă mai puțin păr cărunt, mai mulți mușchi și fertilitate crescută pe măsură ce îmbătrânești. E timpul să-ți legi șireturile.

 

În medie, un alergător cu o condiție fizică bună face, la fiecare 60 de secunde, circa 180 de pași
Alergare 5 km = 6.200 de pași
Alergare 10 km = 12.400 de pași
Semimaraton = 26.200 de pași
Maraton = 52.400 de pași

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here