Aikido, calea armoniei

0
472

Care este stilul de arte martiale suprem? Reporterul MH va petrece cite o luna practicind cele mai cunoscute 12 stiluri, pentru a va ajuta sa gasiti raspunsul la intrebarea: care este cel mai eficient stil intr-o confruntare?

Aikido, Brazilian Jiu-Jitsu, Budokai, Jeet Kune Do, Jiu- Jitsu, Judo, Karate, Kendo, Kung Fu, Muay Thai, Ninjutsu sau Taekwondo?

O lovitura a amenintatoare in zona capului. George iese usor de pe traiectoria loviturii, blocheaza la nivelul incheieturii si intr-o frac-tiune de secunda atacatorul izbeste asurzitor solul. Nu este o situatie reala, ci doar un antrenament.

George este instructor de Aikido, centura neagra, iar atacatorul nu este decit unul dintre elevii sai. Reporterul MH, pornit in cautarea stilului suprem de arte martiale, asteapta sa exerseze tehnica tocmai demonstrata. Echipat cu un chimono si o centura alba, mai are nevoie doar de multa rabdare, pentru ca miscarile se incapatineaza sa ramina rigide. George ofera si primul sfat: “incearca sa simti mai mult traiectoria loviturii partenerului.”

Aikido, de fapt, chiar aici trebuie sa conduca: la o armonizare intre atac si aparare, mai mult decit o simpla riposta violenta. Fluiditatea miscarilor face ca energia atacului sa fie preluata si disipata. Fata de alte stiluri, Aikido nu raspunde cu forta impotriva fortei. Tehnicile folosite incearca sa devieze loviturile si sa imobilizeze atacatorul fara a produce vatamari. Probabil ca esenta acestui stil se afla chiar in cele trei particule care il compun: ai-unire, ki-spirit, do-cale, in japoneza.

Unii considera Aikdo-ul un raspuns non-violent in fata agresiunii sau dupa cum spunea fondatorul sau, Morihei Ue-shiba: “Sa controlezi agresiunea fara sa produci nici o ranire este Arta Pacii.”

Steven Seagal Aikidoka adevarat?

Actorul Steven Seagal, cunoscut pentru coregrafiile spectaculoase ale scenelor de lupta din filmele sale, chiar este instructor de Aikido. De altfel, acesta are centura neagra, 7 Dan, in Aikikai, si sali proprii atit in Japonia, cit si in SUA. Majoritatea tehnicilor care pot fi vazute in filmele sale nu au insa nimic in comun cu Aikido.

Exista voci care sustin ca nimic din ceea ce face Seagal pe micul ecran nu seamana cu Aikido-ul practicat in salile de arte martiale. In cartea sa, “Aikido in America”, Wendy Palmer avea sa declare ca Seagal “avea un Aikido foarte bun. Nu era un tip plin de muschi, insa proiectarile lui erau fenomenale. Rapide si pline de energie. Niciodata nu stiai cum ai ajuns pe saltea”.

Echipament

Hakama este echipamentul asemanator unei fuste pe care majoritatea aikidoka il poarta. Aceasta piesa vestimentara era folosita initial de samurai, iar clasicul chimono utilizat si in alte arte martiale precum Judo sau Karate, era purtat pe sub haine. Hakama ii proteja pe samurai cind calareau, la fel ca pantalonii de piele ai cowboy-ilor. in acele vremuri, pielea era rar intrebuintata, asa ca samuraii preferau sa foloseasca materiale textile foarte rezistente.

De altfel, existau trei tipuri de hakama. Cea folosita si astazi de aikidoka era numita “joba hakama”. O a doua varianta, care se asemana cu o fusta, era ca un tub din material textil. A treia era varianta mult mai lunga a celei de-a doua si era purtata in vizitele la Shogun sau la imparat. in multe sali de Aikido, numai centurile negre poarta hakama, pe cind in altele aceasta poate fi folosita de oricine.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here