Ai putea să supraviețuiești?

0
333

Text de Alex Harris • Fotografii de Glen Burrows • Adaptare de Magda Achim

Acest bărbat a reușit.
Ministerul Apărării din Marea Britanie a permis, în sfârșit, să fie dezvăluită una dintre cele mai înfiorătoare povești din timpul invaziei irakiene. Men’s Health l-a intervievat pe căpitanul David Blakeley, comandantul echipei Forțelor Speciale britanice, care a reușit să se întoarcă de acolo.

„Este liniște în zona de aterizare. Ne ascundem de ochii curioși ai vreunui indiscret care ar putea să dezvăluie că suntem aici înainte ca războiul să înceapă în mod oficial. Suntem niște fantome care se pregătesc să atace inamicul în noapte. Scot husa mitralierei mele MG42 deja montate și înaintăm.“

Martie 2003. SUA conduc invazia din Irak, însă americanii sunt în urmă cu noutățile. O unitate britanică e chiar în spatele liniilor inamice. Este vorba despre Mayhem Three Zero, șase membri Pathfinders – un batalion al Forțelor Speciale, considerat printre cele mai bune din lume.

Mottoul lor este „Primii intrați“ și li se potrivește mai bine decât costumul special de parașutism. Metoda aleasă de ei pentru incursiune, tehnica HALO (high-altitude low-opening), presupune sărituri și planări de la 7.600 de metri altitudine, atunci când participă la misiuni top-secret. Membrii Pathfinders sunt luptătorii cu cele mai bune performanțe fizice și mentale.

Nu e un secret că ai nevoie de o pregătire fizică superioară pentru asemenea misiuni. Totuși, metodele care te pot ajuta să atingi acest nivel au fost bine secretizate. Asta până când Men’s Health l-a întâlnit pe căpitanul David Blakeley, comandantul brigăzii care se ascundea deja în nisipul irakian când au ajuns cei din US Marines. „Pentru noi, fitnessul nu e doar o chestie utilă – la asta se rezumă totul“, spune el. „Și aici nu mă refer doar la consumul maxim de oxigen; cea care te menține în viață este puterea mentală.“

Antrenamentul lor e unul primitiv: fără greutăți și fără repaus. „E inspirat din scenariile de război“, spune căpitanul Blakeley. „Te antrenezi până la epuizare și nu renunți, pentru că vrei să-ți antrenezi voința. E greu, dar asta e ideea.“

Acest tip de antrenament l-a transformat pe Blakeley în cel mai bun războinic al lumii moderne: 94 de kilograme, în formă, puternic. „Aproape toți bărbații se nasc la fel“, spune el. „Mentalitatea este cea care face, mai apoi, diferența. Ne stabilim limite și ne paralizăm potențialul. Consider că lucrul pe care îl au în comun cei din batalionul Pathfinders este incapacitatea de a renunța. Noi ignorăm limitele.“ Aceasta a fost și mentalitatea care a definit misiunea lor decisivă din Irak.

„Ne îndreptăm spre nord cu jeepul, traversând granița dintre Kuweit și Irak. Ținta noastră e un aerodrom din Nasiriyah. Misiunea: să delimităm zona de aterizare pentru trupele aeropurtate, apoi să plecăm. Sarcină de manual.

Au trecut zile până ne-am apropiat de aerodromul despre care MI6 spune că e relativ lipsit de apărare. Suntem nedormiți și încordați.

Regiunea Nasiriyah este cel mai frumos loc pe care l-am văzut vreodată; unii îl consideră Babilonul. Însă când ajungem acolo, ceva nu e în regulă. E prea multă activitate. Mașini și bărbați înarmați patrulează încontinuu. Realitatea lovește ca un glonț. Informațiile sunt proaste; am nimerit chiar în mijlocul unui bastion irakian. Am aterizat în mijlocul unui iad cât se poate de real.

Întunericul și baticurile arăbești ne feresc pentru moment, însă când privirea mi se întâlnește cu o clonă a lui Ron Jeremy, cu privire ageră, suntem deconspirați. Dacă acum nu apelăm la tot ce am învățat, n-o să scăpăm cu viață.“ 

1
2
3
4
5
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here