7 mituri de la sala

0
607

Unii dintre tipii care se antreneaza la sala unde mergi si tu par asa de bine informati, in­cit crezi ca ar fi cei mai potriviti sa scrie o carte. in plus, folosesc termeni de specialitate si au o vas­ta experienta fiindca trag de fiare de ani de zile.

Cu toate astea, la o analiza mai atenta o sa ai surpriza sa descoperi ca desi se intrec in a da sfaturi, nu prea au habar despre ce vorbesc. incepind din acest moment, ignora-i. Sala e infestata cu infor­matii gresite, care pornesc fie de la antre­nori, de altfel bine intentionati, dar care vor sa glumeasca cu elevii lor, fie de la “soareci de sala” – verii mai musculosi ai “soarecilor de biblioteca” – care din start se disting prin lipsa lor de pregatire in domeniu.

Aceste informatii gresite se transforma in timp in adevarate “mituri”, care rezista pentru simplul motiv ca ne jenam sa intrebam, de teama sa nu parem fraieri. Pe de alta parte, oamenii de stiinta nu se tem sa para fraieri – poate si de asta devin atit de destepti. in plus, au la dispozitie laboratoare ultramo-derne de testare a performantelor umane in care pot dovedi sau infirma teorii si mituri. iti prezentam concluziile cerce­tatorilor si expertilor in antrenament des­pre citeva dintre cele mai frecvent intilnite “mituri” de prin sali. Citeste cu atentie si invata. Apoi e timpul sa iti pui niste intrebari.

Mitul numarul 1

Daca faci fiecare repetare extrem de lent, vei dezvolta muschi extraordinar de mari.
Repeta­rile super-lente produc antrenamente super-lungi – cam atit. Cei de la Universitatea Alabama au studiat 2 grupuri de sportivi care faceau antrenamente de 29 de minute. Un grup facea repe­tarile ridi­cind greutatea in 5 sec. si coborind-o in 10 sec., in timp ce al doilea grup le facea dupa metoda clasica: 1 sec. la ridicare, 1 sec. la coborire. Rezultatul studiului: grupul “rapid” a consumat cu 71% mai multe calorii si a ridicat cu 250% mai multa greutate decit cei care au facut lent repetarile.

Expertii adevarati spun

“Cea mai eficienta imbunatatire a fortei se obtine daca ridici greutatea cit de repede poti”, spune dr. Gary Hunter, antrenor de culturism. “Insa va trebui sa cobori mult mai lent greutatea si sa o ai tot timpul sub control”. Faza descendenta a miscarii are un mare potential in ceea ce priveste dezvoltarea musculara, iar atunci cind cobori greutatea intr-o maniera controlata, riscul de accidentare este mult mai mic.

Mitul numarul 2

Daca maninci o cantitate mai mare de proteine, vei dezvolta mai multa masa musculara.
Pina la un punct, e adevarat. Proteinele participa la procesul de construire a tesutului muscular, “dar nu e nevoie de cantitati exorbitante pentru aceasta”, spune dr. John Ivy, coautor al cartii Nutrient Timing. Chiar daca te antre-nezi puternic, peste 1,8-2,5 g proteine/kgcorp/zi = risipa. Proteinele care nu sint folosite vor fi descompuse in aminoacizi, care apoi vor fi excretati sau convertiti in carbohidrati si depozitati in corp.

Expertii adevarati spun

Mult mai important e momentul cind consumi proteine si sa ai un aport echilibrat de carbohidrati, in raport cu acestea. Dupa fiecare antrenament e bine sa consumi un shake compus din 3 parti carbohi-drati si 1 parte proteine. La citeva ore dupa asta, ia o masa alcatuita din alimente, apoi, dupa alte citeva ore, consuma un alt shake – de aceasta data cu un raport invers intre carbohi-drati si proteine. “in acest fel vei mentine constanta sinteza de proteine printr-un nivel optim de aminoacizi in singe”, spune Ivy.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here