6 lucruri ciudate care se întâmplă atunci când alergi

0
2725

De Selene Yeager, Foto: pixabay. Adaptare: Casa de Traduceri

Relaxează-te: Oricât de ciudate ar fi aceste reacții fiziologice la exercițiile fizice, nu sunt în general semnale de alarmă, spune medicul de medicină sportivă Jordan Metzl din New York, autorul The Athlete’s Book of Home Remedies (Remediile sportivului, disponibile acasă).

„Există multe semne care arată că ai făcut un antrenament dificil”, spune el. „Altele sunt probleme temporare pe care le poți rezolva ușor, în general”.

Tusea sportivului

Treci linia de sosire la un cros de 5 km sau la un semi-maraton și câteva minute după aceea te plimbi de colo încoace cu o tuse urâtă.

Dă vina pe bronhoconstricție: E similar cu ce se întâmplă în cazul persoanelor cu astm, dar se poate întâmpla oricui.

„Bronhoconstricția indusă de exercițiile fizice poate apărea atunci când faci un efort mai mare decât cel cu care ești obișnuit”, spune Metzl. „Mușchii netezi care căptușesc plămânii intră în spasm. Apare mai mult la începutul sau la sfârșitul anului, când oamenii nu sunt în cea mai bună formă”.

În plus, unii oameni au o predispoziție genetică mai mare pentru această stare. De asemenea, apare frecvent dacă alergi în condiții de vreme rece și/sau uscată, deoarece căile respiratorii sunt mai solicitate pentru umidificarea aerului care intră în plămâni și se pot deshidrata și irita, ceea ce duce la constricție și produce această tuse.

Poate fi util să respiri printr-o eșarfă subțire.

Gust metalic

Tragi tare la sală sau în parc și ai un gust de sânge în gât. E vorba de celulele roșii din sânge care se sparg, spun Metzl.

„Când tragi tare ca să depășești platoul, celulele tale roșii din sânge sunt afectate și eliberează hemoglobină” sau fier, iată de ce simți acel gust metalic, spune el.

Celulele roșii din sânge pot ajunge și în alveolele pulmonare în timpul unui efort foarte concentrat.

Dacă e o stare temporară, nu trebuie să te îngrijorezi. (Dacă simți mereu gust de sânge, trebuie să consulți doctorul pentru a elimina ipoteza unei afecțiuni, de exemplu o infecție).

Secreții nazale

Este foarte neplăcut că, de fiecare dată când ieși să alergi, începi să lansezi rachete mai ceva ca NASA.

Această stare tinde să se înrăutățească pe vreme rece, dar rinita indusă de efort (respectiv secrețiile nazale în timpul antrenamentelor) este o plângere frecventă a celor care fac exerciții aerobice în aer liber, bineînțeles, în special în momentele în care există concentrații ridicate de alergeni precum polenul, praful sau aerul uscat.

Pasajele nazale se irită și apare producția de mucus.

În mod interesant, unii oameni de știință consideră că poluarea aerului, în special dioxidul de azot din gazele de eșapament, reprezintă un factor important – care explică de ce îți curge nasul ca un robinet atunci când alergi în aer liber, dar nu se întâmplă același lucru pe bandă.

Dacă secrețiile sunt foarte supărătoare, poți cere doctorului tău să-ți dea o rețetă pentru un spray nazal. Dar, altfel, suflă-ți nasul și nu te opri.

Diareea alergătorului

Nevoia bruscă, urgentă de a defeca este frecventă la alergători datorită mecanicii interne implicate în alergare, dar nici cicliștii nu sunt scutiți – în special în cazul curselor lungi în care consumi multe alimente dulci și nu există un flux suficient de sânge în intestin pentru a ajuta digestia.

Nici consumul de cafeină nu ajută prea mult.

Poți ușura situația dacă îți schimbi obiceiurile alimentare și mănânci mai degrabă mâncare reală, de exemplu prăjituri de orez sau banane, și consumi mai rar concentrate energetice, și poate fi un lucru bun să te rezumi la un singur espresso.

Mâncărimi bizare 

Abia ai început să alergi de trei minute și simți mâncărimi oribile pe coapse. În unele cazuri, e vorba doar de pielea uscată sau de un răspuns natural la încălzire, deoarece capilarele și arterele se extind rapid, stimulând nervii din apropiere.

Dar, pentru unele persoane, este o reacție alergică efectivă, cunoscută sub denumirea de urticarie indusă de efort, care poate provoca mâncărimi și înroșirea feței, urticarie și – în cazuri extreme – dificultăți de respirație.

Dacă prezinți mai multe simptome severe, medicul îți poate prescrie epinefrină, dar aceasta poate avea efecte secundare neplăcute precum oboseală, slăbiciune sau aritmii.

Dacă e doar o mâncărime, hidratează-ți pielea, încălzește-te treptat și scarpină-te dacă simți nevoia. 

Creier în ceață

Termini un maraton și nu-ți dai seama unde ai parcat mașina… sau cum arată mașina ta… sau dacă ai venit de fapt cu mașina sau nu.

Confuzia este normală după intervale lungi și dificile de efort fizic, pentru că ai consumat tot glicogenul – singurul combustibil al creierului – din corp. Poți reveni la realitate cu o băutură de recuperare și o gustare CÂT MAI REPEDE POSIBIL.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here