4 motive pentru care nu pui mușchi atât cât ai vrea

0
1523
Ce e cel mai interesant e că acestea patru nu au de-a face cu sala. Sunt, deci, posibile explicații pentru de ce nu se vede mare lucru deși tot tragi de fiare.
Ce e cel mai interesant e că acestea patru nu au de-a face cu sala. Sunt, deci, posibile explicații pentru de ce nu se vede mare lucru deși tot tragi de fiare.
Dacă, deși tragi de fiare în cel mai intensiv mod cu putință, totuși pare că pierzi din masa musculară, probabil că explicația cea mai bună se găsește în comportamentul tău atunci când nu ești la sală. Sunt câteva lucruri care îți pot face mușchii să fie mai puțin bine conturați, indiferent de cât de multe ridicări de gantere sau chest presses ai face. Iată patru greșeli pe care le poți foarte ușor evita dacă vrei să acumulezi masă musculară.

  1. Să te îndopi cu analgezice după ce mergi la sală.

Ai putea crede că ibuprofenul te poate ajuta să nu resimți atât de puternic febra musculară și să îți poți continua conștiincios antrenamentele. Dar anti-inflamatoarele precum ibuprofen luate prea des sau în doze prea mari pot interacționa negativ cu dezvoltarea forței și a masei musculare. Și numai 1200 mg pe zi timp de câteva săptămâni pot avea un efect de luat în seamă.

Medicamente anti-inflamatoare precum Advil sau Nurofen sunt adesea folosite pentru a ușura senzația de febra musculară”, spune antrenorul personal  Marissa West. Dar de fapt puțină inflamație care apare ca efect al antrenamentelor pentru mușchi poate să ajute o recuperare mai rapidă. „Supra-utilizarea de analgezice poate interfera cu producția de prostanoid, substanță care favorizează dezvoltarea țesutului muscular”, explică ea.

Ar trebui să ai grijă cât timp iei ibuprofen cu atât mai mult în urma unei accidentări. „Din păcate, accidentările pot apărea la orice program de antrenament. Unele dintre acestea, cum ar fi cele la tălpi, pot duce ele însele la pierdere musculară. Așa că dacă mai și iei ibuprofen, îți poți închipui care e efectul cumulat pentru mușchi”.

2. Să nu mănânci suficient pește.

Dacă nu consumi suficienți acizi grași omega 3, ai toate șansele să pierzi mușchi destul de ușor. „Acizii grași omega 3 pot crește sensibilitatea la insulină din celulele musculare și deci pot îmbunătăți capacitatea mușchilor de a utiliza proteinele din alimentație”, explică Jennifer Novak, MS, CSCS. De aceea acizii omega 3, prin modularea sensibilității la insulină, favorizează acumularea de masă musculară.

Drept urmare ar fi de dorit să mănânci alimente bogate în omega 3, cum ar fi peștele, legumele verzi, tofu sau nucile.

3. Să faci prea mult cardio.

Prea mult cardio și insuficient antrenament de forță duc la pierderea de masă musculară. „Lipsa exercițiilor cu greutăți, chiar și moderate, nu te va ajuta deloc în privința masei musculare. Iar cardio în exces nu permite mușchilor să se refacă suficient de rapid”, ne-a spus Benjamin Domb, chirurg ortoped specializat în medicină sportivă.

„Mai mult de 60 de minute de cardio o dată poate fi prea mult”, spune Rebecca Gahan, cea care a înființat  [email protected] din Chicago. Astfel, „dacă te antrenezi de cinci ori pe săptămână, de exemplu, n-ar fi rău ca măcar în două dintre zile să nu faci deloc cardio”.

4. Să nu bei destulă apă.

Dacă nu compensezi pierderile de electroliți din timpul antrenamentelor riști să te deshidratezi, ceea ce poate duce la diminuarea țesutului muscular. După spusele lui Domb, corpul nostru are nevoie de apă pentru refacerea mușchilor de după efort.

„Apa dă energie mușchilor. Celulele musculare deshidratate devin prea uscate, cauzând astfel oboseală musculară”, ne mai spune Domb. Încearcă să bei cel puțin 8-9 pahare de apă pe zi și nu uita că dacă transpiri mult ai nevoie de și mai mult de atât. (Iată cum poți afla dacă ești deshidratat și deci ar cam trebuie să desfaci o sticlă de apă chiar acum.)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here