4 afecțiuni de care te salvează sportul și activitatea fizică

1
1553
afectiuni

Cel mai probabil știi deja cât de importantă este activitatea fizică pentru un organism sănătos, însă există câteva afecțiuni chiar direct legate acest aspect.

Sportul nu te ajută doar să ai mușchi tonifiați și bine definiți, ci joacă un rol crucial și când vine vorba despre sănătatea ta. El te ajută să îți menții corpul și mintea sănătoase și reprezintă  modalitatea cea mai sigură de a combate anumite boli, care sunt cauzate în mod direct de sedentarism. Iată câteva dintre ele:

  1. Probleme la nivelul aparatului digestiv, care îi vizează pe mulți dintre cei sedentari și cu un stil de viață nesănătos

Bolile aparatului digestiv sunt foarte neplăcute, dar, din păcate, sunt și foarte răspândite. Sedentarismul este o cauză directă a unor afecțiuni de această natură, iar activitatea fizică te poate ține departe de ele. Te vei convinge de asta dacă citești acest articol despre hemoroizi și fisuri anale scris de medici specialiști care subliniază importanța unui stil de viață activ pentru a le combate.

Deși par rare, doar în țara noastră peste 20% din populație suferă din cauza lor, însă procentul ar putea fi chiar mai mare din cauză că multe persoane nu merg la medic pentru a le trata și preferă să apeleze la medicamente ce se eliberează fără prescripție medicală.

  1. Datorită efectului benefic asupra sistemului imunitar, sportul combate afecțiunile sezonului rece

Sportul are un efect benefic de necontestat asupra sistemului imunitar și acționează mai bine decât suplimentele când vine vorba de întărirea imunității. Dacă vrei să ții departe răcelile, nu trebuie neapărat să pui cinci straturi de haine pe tine, sunt mai de efect câteva ture de parc sau câțiva kilometri făcuți pe banda de alergare la sală. Chiar și renunțarea la mașină în favoarea mersului pe jos într-un ritm mai alert te poate ajuta.

De ce să-ți petreci vacanța de Sărbători în pat cu o cană de ceai, când poți să faci slalom pe pârtie și să îmbini utilul cu plăcutul? Cheia pentru a nu răci în sezonul rece nu este să te ferești de frig, ci să îți crești rezistența la virusuri, iar mișcarea te va ajuta din plin să faci asta.

  1. Bolile cardiovasculare, principala cauză a mortalității la nivel mondial, poate fi combătută prin sport

Bolile cardiovasculare sunt supranumite ucigașul numărul 1 la nivel mondial. Ele sunt cauza celor mai multe decese pe întreg globul, iar combaterea lor se face printr-o alimentație echilibrată și prin sport. Exercițiile cardio nu sunt numite așa în zadar, ele contribuie în mod activ la  îmbunătățirea activității sistemului cardiovascular, cât și la arderea grăsimilor.

În cazul în care ai în familie istoric de boli de inimă, este imperativ să incluzi în programul tău zilnic și 30 de minute de sport.

  1. Depresia, contracarată prin endorfinele eliberate în corp în timpul antrenamentelor

Depresia este o afecțiune extrem de răspândită în țara noastră și puține persoane apelează la specialist pentru a trece peste episoadele de depresie. Sportul, însă, este un medicament natural împotriva ei, deoarece în timpul antrenamentelor se eliberează endorfinele – hormonii stării de bine și ai fericirii.

Totodată, sportul ajută și la combaterea stresului, deoarece sprijină reducerea nivelului de cortizol, hormonul responsabil de această stare. Pentru că ajută la controlarea stărilor de enervare și stres, mișcarea te ajută și pentru a evita tulburările de somn.

În cazul în care încă mai aveai dubii în legătură cu necesitatea activității fizice, tocmai ai primit patru motive puternice pentru a te ridica de pe canapea și a te pune în mișcare.

 

Sursa foto: Bobex-73/Shutterstock

(P) Articol realizat împreună cu Proestetica

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here