Cum atacă grăsimea

0
718

De Clint Carter • Adaptare de Irina Mereacre • Ilustrație de Arne Bellstorf 

BĂRBATUL DE PE MASA DE OPERAȚIE ESTE anesteziat, cu fața în jos, cu cercuri desenate în jurul zonelor cu cel mai mult țesut adipos. Este colorat cu iod și are două găuri mici perforate în pielea moale de pe partea inferioară a spatelui. Chirurgul plastician din New York, dr. David Shafer, potrivește în dreptul uneia dintre găuri un tub subțire și lung de circa 30 de centimetri, numit canulă de infiltrare. O introduce cu atenție sub piele. Zgomotul seamănă cu cel care apare când tragi printr-un pai ultimele picături de milkshake. Cu ea, dr. Shafer va aspira celule grase de la nivelul spatelui, coastelor și abdomenului.

„Deasupra taliei și în zona abdominală bărbații au tendința să acumuleze cea mai multă grăsime“, explică dr. Shafer. Apoi, apucă din grăsimea acumulată pe trunchiul bărbatului. „Asta numim noi grăsime subcutanată“, spune el. Este chestia moale pe care o simți când îți strângi propria burtă între degete. Dr. Shafer își trece mâna de-a lungul taliei pacientului. „Vezi cum burta se umflă în afară? Asta este grăsimea viscerală care apare peste mușchii netezi.“ Un lucru periculos.

Când cercetătorii din St. Louis au urmărit evoluția unui grup de pacienți după operația de liposucție, ei au constatat lipsa îmbunătățirii valorilor tensiunii arteriale, a toleranței la glucoză, a nivelului de trigliceride, colesterol LDL sau HDL. Grăsimea spălăcită și moale care e scoasă nu arată bine deloc, însă absența ei nu garantează profilul unei persoane sănătoase, slabe și într-o formă fizică bună. Asta pentru că grăsimea viscerală, genul care se încolăcește în jurul organelor și te îmbolnăvește, nu poate fi îndepărtată prin liposucție. „Nu există o modalitate sigură de a aspira în jurul inimii, rinichilor și a ficatului“, spune dr. Shafer. „E prea periculos.“

Cu cât cercetătorii află mai multe despre grăsimea corporală, cu atât ajung să o perceapă ca pe o substanță cu mai multe fețe. Nu e prea diferită de grăsimea din mâncare. Grăsimile trans care obturează arterele – cele din margarina parțial hidrogenată – nu sunt aceleași cu grăsimile mononesaturate din uleiul de măsline. În mod similar, nici grăsimea din jurul cvadricepșilor nu este la fel cu cea din jurul ficatului. Cantitatea de grăsime pe care corpul o cară este mai puțin importantă decât locul unde o depozitează.

„Încă nu s-a stabilit de ce, însă grăsimea se comportă diferit în fiecare parte a corpului“, spune dr. Shafer. Cu cât știi mai multe despre acest concept, cu atât vei înțelege mai bine necesitatea de a ține în frâu modul de distribuire a celor mai periculoase grăsimi la nivelul corpului.

 

ADEVĂRUL ASCUNS #1
Grăsimea corporală ți-a salvat strămoșii

Să presupunem că ești un om al peșterilor flămând, care abia se târăște prin tundră, când deodată vezi un mamut de vreo șase tone rătăcind la orizont. Vrei o sursă de energie care să-ți dea avânt imediat ca să poți vâna și omorî bestia. „Acesta este, foarte probabil, motivul pentru care bărbații acumulează mai multă grăsime în partea superioară a corpului comparativ cu femeile“, spune dr. Fredrik Karpe, profesor de medicină metabolică la Universitatea Oxford. Bărbații erau vânătorii. „Grăsimea din partea superioară, inclusiv cea viscerală, este un depozit de genul luptă-și-fugi care stochează și, în același timp, eliberează foarte ușor energia“, spune el.

Acest lucru are loc printr-un proces numit lipoliză, care desprinde cocoloașele de grăsime în acizi grași pe care mușchii tăi îi utilizează pe post de energie. În cazul grăsimii viscerale, lipoliza apare la o rată neobișnuit de mare. Este un proces neîntrerupt de dezmembrare și reconstituire care îți menține fluxul sanguin inundat cu grăsime. Această concentrație crescută de compuși grași poate încetini activitatea ficatului și poate crește nivelurile de colesterol și trigliceride.

Însă marea problemă din prezent este că trupurile noastre încă mai rețin grăsimea viscerală, chiar dacă nu mai suntem oamenii flămânzi ai peșterilor. „Acele depozite de grăsime nu mai sunt utile“, spune dr. Karpe. Însă exercițiile regulate te pot ajuta să neutralizezi acele riscuri cardiovasculare. Când îți pui mușchii la treabă, ei eliberează enzime care scot din sânge trigliceridele circulante și le ard ca pe combustibil, ceea ce ajută la eliminarea pericolului din arterele tale.

 

ADEVĂRUL ASCUNS #2
Grăsimea corporală de sub talie nu este la fel de periculoasă
Grăsimea viscerală e o amenințare pentru organism și dintr-un alt motiv: este extrem de sensibilă la inflamații. „Pe măsură ce crește cantitatea de grăsimi depozitate, se declanșează un răspuns celular menit să recruteze celule imunitare“, spune dr. Michael Schwartz, directorul centrului de excelență pentru diabet și obezitate de la Universitatea Washington. Asta provoacă inflamații și poate rezulta în rezistență la insulină și o mulțime de boli asociate cu sindromul metabolic.

Grăsimea de sub talie se comportă diferit față de cea viscerală. „Din punct de vedere evolutiv, credem că grăsimea părții inferioare a corpului este proiectată ca un depozit pe termen lung. Este depozitată bine, așa că nu ne afectează restul corpului și o folosim ca o ultimă rezervă“, spune dr. Karpe. Potrivit unei recenzii din 2010, condusă de dr. Karpe, grăsimea-de-sub-curea produce mai puține substanțe inflamatorii, iar asta înseamnă mai puține probleme cardiovasculare. Asta le oferă femeilor un avantaj din punct de vedere medical, întrucât ele au tendința să depoziteze mai multă grăsime în părțile inferioare ale corpului comparativ cu bărbații. „Ăsta e unul dintre motivele pentru care considerăm că femeile sunt mai rezistenta la bolile cardiace“, susține dr. Karpe. 

 

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here