Arde grăsimile pentru totdeauna!

0
276

De Cindy Kuzma • Adaptare de Magda Achim • Fotografie Shutterstock

 

Râurile sapă canioane. Continentele sunt în derivă. Spătarul scaunului se încovoaie sub greutatea tipului de pe locul 23F. Până să ne dăm seama, modificările discrete pot conduce la schimbări radicale. Sociologii numesc acest fenomen „normalizare lentă“. E o veste proastă când e vorba de schimbări climatice sau de obezitate, dar poți s-o folosești ca pe un instrument pentru a te redefini și a deveni mai suplu.

O schimbare dramatică a dietei – de pildă, renunțarea la câteva sute de calorii pe zi – îți poate încetini metabolismul și poate fi un obstacol în eforturile tale de a pierde din grăsimi. Însă, făcând ajustări mai mici, „cuptorul“ organismului tău nu va încetini și s-ar putea să pierzi în greutate mai ușor. Așa consideră dr. Scott Kahan, director la National Center for Weight and Wellness din Washington, D.C., și profesor la Universitatea Johns Hopkins. El este unul dintre numeroșii experți pe care i-am consultat în alcătuirea acestui ghid de pași mărunți care se vor transforma în pași uriași pentru omenire. De fapt, concentrându-te în fiecare săptămână doar pe o singură schimbare, aparent banală, poți pierde de aproape patru ori greutatea pe care o presupune un plan standard de patru luni, bazat pe regim și exerciții, s-a arătat într-un studiu din Annals of Behavioral Medicine.

O altă cercetare publicată în revista Eating Behaviors a demonstrat că așteptările prea ambițioase de la anumite diete pot cauza fluctuații mari de greutate. Așadar, concentrează-te pe pași mărunți și pe reducerea treptată a greutății pentru rezultate de durată. Începe prin a încerca următoarele schimbări – dar numai câteva odată!

 

Redu aportul alimentar

1 Fă provizii
Înaintea unei mese copioase la restaurant, ia o gustare de 200 de calorii, care conține 15 grame de proteine – un shake cu proteine din zer, de exemplu, sau un măr cu puțină brânză. „Cu burta plină de proteine sățioase și mai puțini hormoni ai foamei activi, vei mânca mai puțin la restaurant și, în consecință, aportul total de calorii va scădea“, spune dr. Kahan.

2 Nu te îmbuiba
Imaginează-ți că ai un contor de benzină în stomac; E înseamnă că ești lihnit, iar F – sătul. „Propune-ți să rămâi între jumătate și trei sferturi din capacitatea rezervorului, mâncând înainte să ajungi să-ți fie foame și oprindu-te când te simți satisfăcut“, spune Matt Lawson, antrenor la Centrul de slăbire Retrofit.

3 Mestecă temeinic
Bărbații incluși într-un studiu chinezesc care au mestecat fiecare dumicat de 40 de ori au mâncat cu 12% mai puțin decât cei care au mestecat de 15 ori. Mestecatul poate să impulsioneze procesul de digestie, accelerând secreția hormonilor gastrointestinali responsabili cu senzația de sațietate.

4 Fii gurmand
Observă textura, mirosul și sursa mâncării tale. O afirmație de genul: „Cât de suculent e acest mușchi de vită“ poate crea o „amintire gastronomică“ vie care îți menține sațietatea pentru mai mult timp, așa că tentația de a mai gusta ceva va fi mai mică, susține un studiu britanic.

5 Citește o revistă bună de sănătate
Cercetătorii din Olanda susțin că această tactică, numită instruire (­priming), acționează asupra subcon­știentului. Ei au descoperit că subiecții care au primit liste cu cuvinte-cheie referitoare la diete, când au intrat într-un magazin, au cumpărat mai puține chipsuri, biscuiți și prăjituri – chiar dacă nu au acordat o atenție deosebită pliantului primit.

6 Planifică din timp
Cumpărătorii înfometați chiar își umplu cărucioa­rele cu produse hiperca­lorice, arată un studiu din JAMA Internal Medicine. „Momentul optim pentru cumpărături e în weekend, după micul dejun“, spune dr. Anita Mirchandani, nutriționist din New York. Dacă mergi la cumpărături într-un moment nepotrivit, mănâncă un fruct pe drum. Așa ai mai multe șanse să pui ce trebuie în cărucior.

 MHRO_1113_Dosare Weight Loss2

 

MHRO_1113_Dosare Weight Loss2_2

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here