Te poți reinventa oricând

0
576

De Valentina Nicolae și Iulia Pocol. Fotografii de Alex Gâlmeanu. Sorin și Iulian Iacob (concurenți).

Așa cum te-am obișnuit, îi premiem în fiecare an pe cei mai în formă cititori ai revistei, în cadrul competiției Men’s Health Cover Model. Căutăm bărbați pentru care stilul de viață sănătos, perseverența și munca asiduă sunt în topul listei de priorități. Îi supunem testelor mai multor experți, iar din procesul de selecție ies doar cei care, din punctul nostru de vedere, își merită locul în paginile următoare. Citește în continuare și află cum au reușit câștigătorii și finaliștii concursului să ne determine să le dăm votul de încredere, de ce merită să le urmezi exemplul și cum să te inspiri din reușitele lor.

Daniel Chiriță s-a apucat de fotbal la șapte ani, când s-a dus singur la echipa orașului său, Petrolul Ploiești. „M-am înscris, m-am prezentat și am spus: Eu vreau să fac fotbal“. Părinții i-au fost alături mereu – veneau împreună pe stadion să urmărească meciurile fiului lor. Cel mai important sfat pe care l-a primit Daniel în viață a venit de la tatăl lui: „Mi-a spus să nu mă dau niciodată bătut, să nu renunț niciodată, pentru că el crede în mine. Așa i-am spus și eu băiatului meu cel mare, care a ajuns fotbalist la CFR Cluj“, spune el. „În viață, când ești mic, apar probleme, vrei să te lași, că poate nu te place antrenorul, poate nu ai condițiile necesare. Tatăl meu mi-a zis părintește că trebuie să‑ți propui un țel.“ Și Daniel Chiriță și-a propus să devină fotbalist.

La 17 ani, a primit o ofertă de la echipa Petrolul Ploiești, care era în prima ligă. „Să debutez așa, la acea vârstă, a însemnat enorm pentru mine“, spune Chiriță. Ce a urmat după este traseul clasic al unui jucător: „Am avut o ascensiune foarte rapidă, am câștigat Cupa României cu Petrolul, pe urmă am fost cumpărat de Craiova, de la Craiova m-a cumpărat Rapid București. Am câștigat campionate, cupe și cu Rapid București. Pe urmă, de la Rapid am plecat la Șahtar Donețk, în Ucraina, unde mi-a fost antrenor Mircea Lucescu. De acolo am plecat la Zenit Sankt Petersburg. Când îți faci treaba bine și devii jucător de top, ofertele de la echipele mari sunt nelipsite.“ Timp de aproape 10 ani, s-a mutat de la o echipă la alta în spațiul ex-sovietic.

În 2012, s-a întors în țară și, deși se apropia de 40 de ani – vârstă la care mulți fotbaliști se retrag, Chiriță a continuat să joace. În primul rând, încă se simte capabil fizic să alerge 90 de minute pe teren. Își cunoaște limitele și spune că, atunci când va simți că nu mai ajută echipa, se va retrage. Nu vrea să se facă de râs și să-i dezamăgească pe cei care vin la meciuri. Dar, la cum se simte acum, crede că va mai putea juca încă doi-trei ani. „La cluburile mari, cum e AC Milan, sunt fotbaliști care au jucat până la 45-46 de ani: Baresi, Maldini.“ Chiriță dă un alt exemplu: fotbalistul italian Ravanelli, care a făcut parte din generația de aur a Juventus-ului și pe care l-a întâlnit în Franța. Deși e mai în vârstă cu trei-patru ani decât Daniel, Ravanelli se antrena zilnic, pentru că „sportul trebuie să fie ca mâncatul“, adică indispensabil.

În al doilea rând, suporterii l-au cerut pe teren. „Asta înseamnă succesul ­pentru mine – să vii pe stadion și să vezi că 7.000-8.000 de suporteri îți strigă numele și te respectă. E o bucurie imensă.“ ­Daniel Chiriță este apreciat în Ploiești nu numai ca jucător, ci și ca antrenor. În 2003, a deschis o școală privată de fotbal. „Am cumpărat un teren și am făcut terenuri de fotbal, cu minibar, cu terasă“ și toate cele necesare pentru desfășurarea antrenamentelor și a cantonamentelor. Are în total 15 angajați, dintre care 10 sunt antrenori. Este felul lui de a da ceva înapoi comunității. Banii pe care i-a câștigat din fotbal i-a băgat în această bază sportivă pentru copii, dar unde și adulții pot să închirieze un teren și să joace la nocturnă.

La școala lui, Chiriță pregătește copii cu vârste cuprinse între cinci și 18 ani. Lui, personal, îi place mai mult să lucreze cu cei ­mici pentru că sunt mai ascultători. În plus, antrenându-i pe ei, face și el mișcare și se menține în formă.

La 42 de ani, Daniel Chiriță face antrenament cardio în fiecare zi – în medie, 12 kilometri de alergare în aer liber. Mai face antrenament pe grupe de mușchi, cu atenție specială pe abdomen, zilnic, în afară de duminică. Se antrenează pentru că asta îl motivează pe el să se dea jos din pat dimineața.

În plus, vede că, prin felul în care arată, îi motivează și pe alții să aibă mai multă grijă de aspectul lor fizic. De exemplu, Adrian Temișan și Adrian Enache, colegii lui de la Naționala Artiștilor, s-au apucat mai serios de sport ca să fie la fel de fit ca antrenorul lor. Pentru că, pe lângă responsabilitățile de la Petrolul Ploiești și de la școala privată de fotbal, Chiriță este și antrenor al Naționalei Artiștilor din România. De la înființare, în 1991, echipa nu câștigase nicio medalie în cele două campionate organizate anual – unul pe teren mic, altul pe gazon. Însă, în primul an de la preluarea ei de către Chiriță, Naționala Artiștilor a ieșit campioană mondială pe gazon și, în anul următor, în sală.

Chiriță se antrenează în fiecare săptămână cu artiștii, iar în perioada de dinainte de campionat pleacă în cantonament cu ei. În ianuarie, de exemplu, au mers să se antreneze la Cheile Grădiștei, ca să fie în formă pentru campionatul de sală din Iran, care va avea loc între 11 și 19 februarie. La fiecare campionat se joacă, în total, șapte meciuri, dacă ajungi în finală.

Așadar, fotbalul și sportul, în general, reprezintă pentru Daniel Chiriță mai mult decât un stil de viață. Este resortul la care apelează indiferent că lucrurile merg bine sau rău. Acum șase ani, de exemplu, când a divorțat de soție, a ieșit din blocajul emoțional concentrându-se pe sport și pe cariera lui. „Sunt un luptător. Cred în ceea ce fac și astfel reușesc în orice îmi propun.“

Styling: Elisabeta Gedő. Grooming: Ioana Covali. Hair styling: Mihai Marcu/Beauty District. Asistent foto: Alin Purcăroiu. Ședință foto realizată la Sala Sporturilor Olimpia, Ploiești. Garderoba personală (stânga), bluză C&A, jeanși Boss Orange, Collective (dreapta)

În continuare, află poveștile și sfaturile celorlalți concurenți.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here