Învingătorul ia totul

0
654

Text de Adriana Moscu • Fotografii de Alex Gâlmeanu

Robert Dinescu a așteptat cu sufletul la gură rezultatele concursului Men’s Health Cover Model 2012. A avut ceva emoții, deși intuiția îi spunea că are șanse reale la primul loc pe podium. A lăsat în urmă o concurență redutabilă. Aliații săi? Fizicul armonios, cu aspect sănătos și perseverența pe care a dobândit-o în cei 15 ani de efort susținut în sala de fitness.

Are atitudinea tipică a unui sportiv cu acte vechi în breaslă. Nu-i place să vorbească despre sine; îi scoți cuvintele cu cleștele. Nu că n-ar avea ce povesti, dar Robert e omul acțiunii, nu al vorbelor. Chiar și când stă așezat, simți zvâcnirea mocnită a mușchilor, nerăbdarea corpului de a se întoarce la ceea ce-i place să facă mai mult: să se miște.

 

PRIMII ANI DE SPORT
La 12 ani, împins de vărul său, s-a apucat de fotbal, sport pe care l-a practicat zilnic până la 17 ani. Asta a fost vârsta la care a intrat pentru prima oară într-o sală de fitness. Ce se petrecea acolo l-a prins atât de tare încât noua pasiune s-a transformat, ușor-ușor, într-o meserie în toată regula. A început să se documenteze, să înțeleagă mecanismul exercițiilor fizice și felul în care acestea influențează organismul. „Pe vremuri mă antrenam la Lia Manoliu, în celebra sală cu aparate vechi, ruginite, dar unde se făcea treabă cu adevărat. Am stat cinci ani acolo și am întâlnit profesori minunați. Pe-atunci, exercițiile erau cu totul diferite de ceea ce se întâmplă acum. Se punea accent mai degrabă pe exerciții de forță, se lucra cu greutăți. Nu exista, de exemplu, conceptul de antrenament funcțional, de exerciții «la liber», combinate, cum le spunem noi, sportivii. Totul era mult mai static“, își amintește Robert. Mergea, ca și acum, de patru-cinci ori la sală, iar în weekenduri se odihnea pentru a permite organismului să se refacă după efort.

 

INTERZIS LA ANABOLIZANTE
La 21 de ani a dat la Școala de Antrenori. „După ce am început să acumulez experiență, am simțit nevoia să-i învăț și pe alții ce înseamnă cu adevărat modelare corporală. Vedeam în jurul meu tot felul de indivizi care foloseau produse interzise și nu eram de acord cu felul lor de-a trata și înțelege sportul. Mi-am dorit să pot da nu doar un sfat bun, ci și avizat.” Robert nu antrenează persoane care fac abuz de energizante și anabolizante – mai întâi, le sfătuiește să renunțe la acest obicei vicios, după care, dacă punctul său de vedere nu este respectat, se despart amiabil. Din fericire, spune că antrenorii personali sunt o voce tot mai sonoră, iar sfaturile lor au căpătat în ultimul timp valoarea meritată.

Robert crede că sportul e cea mai rapidă modalitate de-a rezolva probleme complexe – de la greutatea corporală în exces, la durerile reumatice sau ameliorarea stărilor depresive.  Spune că anotimpul rece e cel mai potrivit pentru un începător într-ale sportului: există suficient timp – dacă muncești susținut, desigur – pentru ca la începutul verii să obții un corp pe care să-l etalezi fără rezerve pe plajă.

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here