Formează-ți o echipă de elită

0
280

Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Levi Brown.

Instalator

Caută un tip punctual

Lucrările de la instalații nu presupun cunoștințe complexe, așadar concentrează-te ­asupra calității ­serviciilor. Meș­terul a ajuns la ora anun­țată? Și-a pus acoperitori pentru încălțăminte? S-a asigurat că nu lasă murdărie? Ar trebui să răspunzi cu DA măcar la două dintre ele. Dacă nu știi unde să cauți, cere sfatul unui alt meșter, cum ar fi un tâmplar sau un electrician. Vor ști cine are cea mai bună reputație.

Agent imobiliar

Renunță la cei prea insistenți

Agentul imobiliar ideal are răbdare. Dacă știi în ce zonă vrei să te muți, o idee ar fi să găsești unul care stă acolo. Apoi întreabă-l: „Ce vă așteptați să se întâmple odată cu începerea căutărilor?“ „Dacă îți promite că vei găsi o casă până la a treia vizionare, vrea să vândă repede“, spune Jennifer Allan-Hagedorn, autoarea cărții Sell with Soul. Caută alt agent.

Avocat

Unul prea solicitat nu-ți folosește

Dacă un avocat ­e prea ocupat să lupte pentru drepturile tale, îți irosești banii. Evită-i pe cei care apar la televizor ori își fac reclamă peste tot și caută unul tânăr. Experiența contează, „dar nu supra­apre­cia abilitățile“, spune Bill Aulet, autorul cărții Disciplined Entrepreneurship. Vorbește cu prietenii tăi implicați în afaceri – cei mai buni avocați își câștigă clientela prin recomandări.

Frizer

Curiozitatea lui te poate ajuta 

Evită-i pe cei care tund la fel pe oricine le calcă ­pragul. „Înainte să taie, ar trebui să-ți pună întrebări despre job și stilul tău de viață“, spune Dave Alexander, proprietar al American Haircuts în Atlanta. Ca să găsești un frizer talentat, studiază-ți prietenii și cunoștințele. Colegul tău – cel cu început de chelie, care arată întotdeauna impecabil – ar putea ști un frizer bun.

Doctor

Lasă-l să-și vâre nasul în intimitatea ta

„Dacă medicul nu-ți știe viața personală, sunt slabe șansele să identifice problemele viitoare“, spune dr. Ira Breite, de la Centrul Medical Langone, Universitatea din New York. Obiceiurile sexuale, consumul de alcool – ar trebui să le cunoască. Te jenează? „Pe tine da, pe el nu“, spune dr. Breite. În plus, doctorul ar trebui să renunțe la jargonul medical. –Steve Calechman

Întreab-o și pe ea!

Creierul femeilor poate găsi soluții la pro-bleme care îi derutează pe bărbați. Folosește-i abilitățile în aceste situații:

„Cine-i tipul din colțul camerei?“

Femeile rețin mai bine fețele decât bărbații, arată un studiu din Psychological Science. Înainte să ai o conversație penibilă cu cineva pe care nu-l poți plasa în timp și spațiu, întreab-o dacă ea o cunoaște pe acea persoană.

„Mă poți ajuta să planific această întrunire?“

Ședința de la birou sau întâlnirea de familie va ieși mai bine dacă o lași pe ea să se ocupe. Un studiu publicat în 2013  în BMC Psychology arată că ele au abilități de multitasking cu 27% mai bune decât bărbații.

„Ce ai face în locul meu?“

Un sondaj al revistei Harvard Business Review arată că șefele se descurcă mai bine când vine vorba de consolidarea relațiilor și motivarea colegilor. Înainte să concediezi un angajat ineficient, întreabă o prietenă ce ar face într-o situație similară. —Lila Battis

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here