Relaxează-te dacă poţi!

0
295

De Alexandru Pop. Foto: TVB Paznaun – Ischgl

Așa își întâmpină Ischgl-ul turiștii. Și le oferă toate variantele de a se relaxa… dacă pot. Eu nu am reușit. 

Ischgl se află în Valea Paznaun, un fel de Valea Prahovei pe steroizi. Un drum plin de serpentine, prins între munţi care urcă peste 3.000 m. Iarna, peisajul este perfect. Zăpadă peste tot, pasaje antiavalanșă și hoteluri cu arhitectură tradiţională. Din loc în loc câte un grajd plin de vaci locale, un fel de golden rietriver al vacilor, blană lungă și ochi blânzi. Pare un basm de Hans Christian Andersen.

Cum ajungi…

Cel mai apropiat de valea Paznaun este Innsbruck Airport, dar eu prefer varianta München pentru că sunt zboruri Tarom directe și pe perioada iernii compania română oferă loc la cală pentru echipamentul sportiv în preţul bagajului de cală. De la oricare dintre cele două aeroporturi te descurci cum poţi. Dacă ai plecat într-un grup mai mare, un minibus taxi este chiar OK ca preţ. Poţi încerca să zbori până la Viena, și Austrian Airlines are ofertă specială pentru echipament în periada noiembrie-martie. Restul drumului îl faci cu trenul pană la gara Landeck și cu autobuzul 4240 spre Paznaun.

Dacă optezi pentru mașină, verifică starea drumurilor din zona muntoasă, se mai întâmplă ca drumurile să fie închise cîte două-trei zile din cauza ninsorilor abundente. În zona See-Kappl-Ischgl-Galtür parcările sunt gratuite atât timp cât ai un ski-pass valabil.

Unde stai…

Oferta de cazare din zonă este diversificată atât ca preţ, cât și ca număr de stele. Dar calitatea este constantă. Fie că stai într-un apartament închiriat pe durata sejurului sau la hotelul de 5* Superio Trofana Royal, calitatea serviciilor este ireproșabilă. Intră pe ischgl.com/en/booking și totul se rezolvă. Poţi face rezervări pentru cele patru staţiuni, găsești pachete cu masă + ski-pass + SPA pornind de la 65€ pe săptămână.

Dacă decizi să stai la o pensiune sau să închiriezi un apartament împreună cu prietenii, este bine să ai niște cash la tine, multe dintre ele nu sunt pregătite să plătești cu cardul. Și, dacă nu vorbești germană, este bine să-ţi instalezi Google Translate deoarece mulţi localnici vorbesc o engleză aproximativă, dar încearcă să comunice cu tine cu ce au mai prins în timp de la turiști, puţină italiană, spaniolă sau chiar rusă.

Cum te dai…

În sfârșit, am ajuns la partea importantă. Restul sunt detalii care te ajută să ajungi pe pârtie. Dacă nu vrei să profiţi de oferta de iarnă a companiilor aeriene, la baza pârtiilor este plin de centre de închirieri. Au pachete de începători, avansaţi sau experţi absolut OK și foarte bine întreţinute. Dacă nu îţi convin pachetele standard… alege ce vrei. O să te coste puţin mai mult, dar merită dacă vrei să încerci ceva nou. Pe ischgl.skiticketshop.com/desktop/calculator/ găsești calculatorul de ski-pass-uri. Poţi alege varianta Silvretta, care este valabilă în oricare din cele patru staţiuni.

CUm te relaxezi…

Am încercat varianta clasică: schi 48 de kilometri combinat cu shopping (duty-free) în Elveţia, pauză de bere (beri) la aprés-ski, saună și masaj la hotel, masă incredibilă la –Trofana Royal – „Paznaunerstube“. Am crezut că pot câștiga lupta cu Ischgl-ul. Aproape relaxat, în drum spre hotel, mi-am adus aminte că acestui loc minunat i se mai spune și Ibiza Tyrol-ului. Așa că am intrat în club Pacha și nu am mai ieșit până dimineaţă. Ischgl îţi oferă tot timpul ceva nou de făcut. Relax if you can!

Încă nu m-am relaxat! Ce fac?

Nu te speria! Închide ochii.Trage adânc aer în piept. Numără până la 3 și adu-ţi aminte că ești în Ischgl. 

Tobogganing

Pe românește, o plimbare cu să-niuţa. În germană, o coborâre de 7 km cu sania, noaptea, pe o pârtie perfectă, luminată în întregime, cu o diferenţă de nivel de numai 950m. Tu decizi cu ce viteză cobori.

Ski school Demoshow

Proiecţii video pe pârtie, jocuri de lumini, lasere, muzică la maximum, focuri de artificii, acrobaţii pe schiuri. Un show ce merită văzut. Dar nu uita să te îmbraci bine, foarte bine, vei sta afară două ore la sub -10oC.

Skyfly

Dacă tot ești în Tyrol, încearcă -tiroliana Skyfly. Și cum în Ischgl nimic nu este mic, încearcă traseul Relax if you can. Zboară de la 1.552 m la 1.408 m în doar 73 se-cun-de, cu maximum 84 km/oră.

1
2
3
4
5
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here