Poți fi tu aici!

0
746

De Gordy Megroz. Adaptare de Elisabeta Gedő. Foto: Kyle Hilton.

Pe bune că poţi. Am întrebat experţi ai aventurii cum să ai parte de mai multă adrenalină vara asta. Pregătește-te să faci lucruri pe care le credeai imposibile!

Atinge cerul

N-ai escaladat niciodată? Nicio problemă. „Dacă ești în formă, ai nevoie doar de două zile ca să înveţi“, spune Brenton Reagan, de la Exum Mountain Guides. Ghid principal, Reagan are 17 ani de experienţă în a-i face pe alţii să-și întreacă așteptările. Iată care sunt sfaturile lui.

Citește rocile

Un pas greșit te poate compromite, chiar dacă ești asigurat în coardă. Clienţii școlii Exum sunt învăţaţi să fie atenţi la rocile cu licheni sau îngheţate. Ambele au suprafeţe alunecoase. Verifică dacă rocile sunt fixate de ceva. Dacă observi vreo fisură, îndreaptă-ţi atenţia către opţiuni mai solide.

Asigură-i pe ceilalți

Asta înseamnă să-ţi securizezi partenerul cu o coardă care-i va opri căderea atunci când îi scapă picioarele. E o îndemânare absolut necesară pe stânci înalte. Ar trebui să stăpânești excelent cam opt tipuri de noduri, să știi cum să te poziţionezi faţă de un corp imobil, să te sprijini și să poziţionezi coarda ca să creezi tensiune și fricţiune.

Păstrează echilibru

Ca să-ţi îmbunătăţești echilibrul, vei merge pe dale de piatră fără să te ajuţi cu mâinile, apoi vei progresa în a merge pe verticală, pe parcursul a două zile. Vei învăţa să-ţi „ungi“ picioarele pentru o tracţiune mai bună, adică să faci pași mici și să-ţi securizezi picioarele în cele mai înguste locuri. Toate astea reduc șansele de alunecare.

Cunoaște căile de evacuare

Uneori, coborârea e mai grea decât urcarea. Să cobori pe un munte presupune de multe ori să mergi ca racul. Verifică prognoza meteo și așteaptă-te să te întorci brusc. Fii pregătit să ajungi repede jos, deoarece furtunile iau prin surprindere de cele mai multe ori.

Prinde peștele cel mare

„Dacă ai toate condiţiile asigurate, e greu de crezut că peștele nu mușcă momeala“, spune Maddie Brenneman, ghid de pescuit cu musca la C Lazy U Ranch, Colorado. Mai întâi, observă unde se hrănesc. Dacă nu-i prea vezi, înseamnă că își caută mâncarea mai jos de suprafaţa apei. „Folosește o muscă umezită“, spune ea, care arată precum cele care s-ar putea găsi sub apă. Poţi adăuga și o greutate, ca să se scufunde mai mult. N-ai noroc? Nu e vina peștilor. „Felul în care prezinţi muștele contează. Mișcă-te în așa fel încât musca să aibă o plutire optimă și să reduci riscul mișcărilor bruște.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here