Cucerește muntele în echipă

1
730

De Iulia Pocol.

În luna august a acestui an, 15 români și‑au luat inima în dinți, provizii în rucsacuri și un „instructor“ pe măsură și au pornit spre Kilimanjaro, determinați să atingă faimosul Uhuru Peak. Cine sunt cei 15? Ei bine, nu sunt alpiniști. Nu practică acest sport într-un mod profesionist și, cel mai probabil, mulți dintre ei nu se gândeau vreodată că vor reuși această performanță.

Supranumit „Muntele Luminii“, Kilimanjaro este un masiv devenit celebru mai ales în urma nuvelei lui Hemingway, Zăpezile de pe Kilimanjaro. „Muntele Alb“ este un vulcan stins de la granița dintre Tanzania și Kenya, iar vârful său principal, Uhuru Peak, atinge altitudinea de 5.895 de metri. Declarat monument al naturii, vârful Uhuru este protejat de UNESCO și reprezintă un „țel“ demn de atins, atât pentru alpiniștii profesioniști, cât și pentru persoanele cu adevărat pasionate de acest sport.

All for Kilimanjaro, de la proiect, la provocare

Sub îndrumarea alpinistului Alex Găvan – primul român care a reușit să cucerească vârfurile Gasherbrum (8.080 m) și Makalu (8.485 m) și cel mai tânăr alpinist român care a reușit ascensiunea unui optmiar, la doar 24 de ani – cei 15 români au pornit în aventura vieții lor.

Membri ai echipei UPC România, „alpiniștii“ au început proiectul denumit „All for Kilimanjaro“ în 2015, când au hotărât să spună „da“ tuturor provocărilor cu care aveau de-a face atât în viața profesională, cât și în cea personală.

Online, proiectul a fost reprezentat de o platformă prin intermediul căreia s-au transmis imagini, interviuri și mesaje inspiraționale cu privire la provocările acestei călătorii. Offline, proiectul a fost reprezentat de 15 oameni extrem de curajoși, ambițioși și determinați să ducă la bun sfârșit această aventură.

Proiectul s-a adresat tuturor angajaților UPC România, în urma parcurgerii mai multor etape jurizate de Alex Găvan, Paul Dicu (ultramaratonist) și Alin Popescu (medic primar de medicină sportivă), urmând ca 15 dintre angajați să fie aleși pentru această călătorie palpitantă.

Așadar, în luna în care majoritatea dintre noi se bucură de o vacanță la mare sau la poalele unui munte cu o altitudine ce nici nu visează la Kilimanjaro, 15 români se bucurau de o priveliște de-o frumusețe ce le tăia răsuflarea. Căci dacă în urmă cu 800.000 de ani, Kilimanjaro era un vulcan trepidant, astăzi se mândrește cu unul -dintre cele mai fascinante și diverse -habitate de pe Pământ, oferind de-a lungul zilelor -necesare escaladării lui cinci zone diferite de climă și vegetație.

„Nu suntem alpiniști, dar suntem curajoși!“

Care erau valorile lor de viață înainte de această aventură? Cât de determinați erau? Ei bine, conform lui Mihnea Dorobanțu, experiența de pe Kilimanjaro l-a ajutat să observe cât de mult crește forța individuală a fiecărei persoane în parte când motivația îi este împărtășită de o întreagă echipă.

Cât despre valori, Irina Zinculescu susține că, dacă înainte de această călătorie pe lista sa se numărau familia, siguranța unui loc de muncă și stabilitatea, începând cu luna august a acestui an, a mai adăugat loialitatea, recunoașterea și spiritul de aventură.

1
2
SHARE

1 COMMENT

  1. Cu riscul de a deranja, cu aceasta postare, si stiu ca o va face, nu au fost 15, ci 16 angajati upc, este adevarat ca au ajuns 15. Unul dintre baietii finalisti, alesi, nu a rezistat muntelui, a renuntat, dar, cum spuneam au plecat 16 din tara. Intamplarea face, ca una din persoanele care au ajuns pe varf, sa plece ulterior din echipa upc. Asa ca, oficial au ramas 15 oameni care au ajuns acolo. Adevarat, 15 au ajuns pe vf, doar ca unul din cei 15, nu mai face acum parte din echipa. Am vaut mai multe poze, decat cele oficiale. Poate o sa gasiti si a 16-a persoana. Tot manipulare este si asta. Doar unii dintre noi trebuie sa “dea” bine. Mi-ar fi placut sa merg acolo, numai ca nu sunt upc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here